2014. december 8., hétfő

Évforduló - December 8.

Magyar huszárok Bukarestben 
(1916)

1916. december 8-án foglalták el az Európa egyik legmodernebb erődrendszerével rendelkező Bukarestet a magyar alakulatokat is magába foglaló központi hatalmak hadseregei - miután megakadályozták a mélyebb román benyomulást Magyarországra. 


Múlt-kor


Véget ér a Mária-év, Boldogasszony Éve
(1948)

A Boldogságos Szűz Mária ünneplésére, tiszteletének elmélyítésére szentelt egyházi évet (1947. augusztus 15.-1948. december 8.) Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek kezdeményezésére és elgondolásai alapján szervezték egy új magyar, keresztény társadalom építésére buzdító céllal. Az ünnepségeken 4,6 millió hívő vett részt. A Mária-év a 20. sz. magyar egyház és lelkiségtörténet kiemelkedő eseménye volt, jelentősen hozzájárult a következő évtizedekben a magyar katolikus közösség megmaradásához.


Magyar Katolikus Lexikon


Salgótarjánban a békés tömegbe lőnek
(1956)

1956. december 8-án Salgótarjánban, a Rákóczi úton mintegy négyezer fős tömeg követelte több letartóztatott személy szabadon bocsátását. A rendőr- főkapitányság és a megyei tanács épülete előtt felsorakozott szovjet katonák, valamint a velük együttműködő karhatalmisták fegyverükből tüzet nyitottak a békésen tüntető polgárokra, amelynek következtében 46 vagy 47 személy halt meg, 86-89-en pedig megsebesültek. (2005-ös adat szerint: a kórház főorvosa 46, a levéltári kutatások utólag 49 áldozatról tudnak, de más adatok szerint több mint 130 ember halt meg, köztük nők és gyerekek is.) 


A közel 35 éven át agyonhallgatott esemény után, a rendszerváltozást követően megkezdődhetett a gyilkosok felkutatása. A felelősök igazságszolgáltatási büntetőperében 1997 januárjában a Legfelsőbb Bíróság három vádlottat jogerősen több évi fegyház-, illetve börtönbüntetésre ítélt. A Legfelsőbb Bíróság úgy látta, hogy a salgótarjáni sortűz során megvalósított, a vád tárgyává tett háborús bűnösök érdemi elbírálásának nincs sem anyagi, sem eljárásjogi akadálya, és e cselekményekre a jelenleg hatályban lévő - az elkövetéskorihoz képest enyhébb büntetőjogi következményeket tartalmazó - Büntető törvénykönyvben meghatározott, több emberen elkövetett emberölés esetére irányadó büntetési tétel alkalmazandó.

Múlt-kor

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése